16 Ağustos 2013 Cuma

DİKKAT:SPOR AYAKKABI ALIRKEN-2 !










Spor ayakkabısı alırken genellikle moda, fiyat ve rahatlık seçimimizi etkiler. Hepimiz iyi görünen bir ayakkabı isteriz fakat asıl önemli olan ayak sağlığımız ve yaralanmalardan korunmaktır, seçimlerimizi önce bu amaca göre yapmalıyız. Eğer bir spor dalıyla haftada 2-3 günden fazla ilgileniyorsanız o spor dalına özgü ayakkabı edinmelisiniz. Her ayakkabının fonksiyonu, tabanı, bileği ve ayağı sarış şekli ilgilendiğiniz alana yönelik olarak yapılıyor. 
7: Ayakkabı Ucuna Dikkat Edin /Parmak ucunda boşluk olmalıdır. Ayak başparmağı ve ayakkabı arasında boşluk olmalıdır. Topuk nispeten sıkıca oturmalıdır. Yürüdüğünüzde topuk yukarı, aşağı veya yanlara kaymamalıdır. Ayakkabının üst bölümü rahat ve güvenli olmalı, çok sıkı olmamalıdır. Ayakkabı giyildiğinde tüm ayak parmakları rahatça hareket edebilmelidir.
8: Sorununuza Göre Ayakkabı Seçin/Özel problemlere uygun ayakkabılar alınabilir. Bazı ayakkabılar koşmaktan çok bir uzay görevi için tasarlanmış gibidir. Bu görünüm özellikleri bir amaca hizmet eder. Jelle dolu, ekstra şok emme özelliği olan yaylı bir görünüme sahiptir. Bu özellikler topuk ağrısı çeken kişiler için çok iyidir. Ayak bilekleri kolay dönen kişiler içinse uygun değildir.
9: Niteliğe Önem Verin/Kaliteli bir ayakkabı alın. Bütçenize uygun, kaliteli malzemeden yapılmış bir ayakkabı almaya çalışın.
10: Gerektiğinde Ayakkabınızı Yenileyin/Ayakkabınızı yenileme zamanı geldiğinde yenileyin. Öncelikle sadece arkası eskimiş olabilir, ya da daha az destekleyicidir, ayağınızı rahat hissetmiyorsunuzdur. O zaman yeni bir tane almanızın zamanı gelmiş demektir.

11: Zemine Uygun Ayakkabı Kullanın/ Zemine uygun ayakkabı seçimi çok önemlidir. Ayakkabıların tabanında değişik bölgelere yerleştirilen yastıkçıklar zeminden akseden titreşimleri azaltır.
12:Ayakkabınızın Dayanıklılığına Dikkat Edin /Ayakkabılarda dolgu maddesi olarak EAS ve poliüretan olmak üzere iki malzeme kullanılır. Bunlardan EAS oldukça hafif olduğu için tercih edilir, fakat dayanıklı bir malzeme değildir. Poliüretan ise oldukça dayanıklı fakat ağır bir maddedir. Dayanıklılığından ötürü tercih sebebidir.
 Ayakkabı alırken, mümkün olan en dayanıklı ve en hafif ayakkabıyı tercih etmeniz önerilir.
13: Ayaklarınız Havasız Kalmasın/Ayakkabının yüzü ayağınızın nefes almasına izin vermelidir. Ayakkabının her türlü iklim koşulunda giyilmesi tercih sebebidir. Bunun için en uygun malzeme deridir.
14: Az ya da Çok, Gereksiz Bağcıklar Olmasın/Ayakkabının bağcık sistemi ayakların hareketini engellememelidir. Ayakkabı, bağcıkların rahatsız etmemesi için yeterli dil dolgusuna sahip olmalıdır.

Hiç yorum yok: