24 Ağustos 2013 Cumartesi

DEKORASYONDA RENK ÇARKI ÖNEMİ !

 




Herhangi bir odanın dekorasyonu için hangi rengi seçeceğinize karar verirken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç nokta var. Kişisel tercihleriniz, yaşam tarzınız ve odanın fiziksel yapısı .Fakat her şeyden önce renk çarkını yakından tanımalısınız. Renk çarkı mavi, kırmızı ve sarı olmak üzere üç ana renkten oluşur. Bu çarkta yan yana ve karşılıklı gelen renkler uyumlu kombinasyonlar oluşturur.  

Renk Çarkı Tamamlayıcı renkler: Renk çarkında birbirlerinin tam karşısına düşerler. Yeşil-kırmızı, mavi-turuncu ya da mor-sarı gibi. Dekorasyonda tamamlayıcı renkler kullanıldığında, renklerin enerjisi dengelenir. Gözü yormazlar. Renkler birbirinden keskin bir şekilde ayrılır ve kontrast ortaya çıkar. Tamamlayıcı renk şemaları salon ya da yemek odası gibi evin daha resmi odalarında tercih edilmelidir.
 
Renk Çarkı Benzer renkler: Renk çarkında yan yana gelen renklerdir. Sarı ve yeşil, mavi ve mor, kırmızı ve turuncu gibi. Benzer renklerin kullanıldığı odalar dinlendirici ve sakin görünümlü odalardır. Banyo, yatak odası ya da oturma odası gibi evin daha kişisel, dinlenme ve kendini güne hazırlama için kullanılan bölümlerinde uygulanabilir.
 
Renk Çarkı Monokromatik renkler Kimi evlerde bazı renk şemaları ister istemez hemen öne çıkar ve diğer kombinasyonların hepsinin önüne geçer. Bir yazlık evin mutfağında tek rengin farklı tonları ya da benzer renklerden (çarkta yan yana gelen) oluşan bir renk paleti daha uygun olabilir. Çağdaş ve modern bir apartmanda ise renk çarkındaki tamamlayıcı renkler (çarkta birbiriyle karşılıklı) ya da renk üçlüleri (çarkta birbirine eşit uzaklıkta 3 renk) arasından seçilen cesur ve parlak tonlar kullanılabilir.

Hiç yorum yok: