15 Ağustos 2013 Perşembe

DİKKAT :SPOR AYAKKABI ALIRKEN-1

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Spor ayakkabısı alırken genellikle moda, fiyat ve rahatlık seçimimizi etkiler. Hepimiz iyi görünen bir ayakkabı isteriz fakat asıl önemli olan ayak sağlığımız ve yaralanmalardan korunmaktır ve seçimlerimizi önce bu amaca göre yapmalıyız. Eğer bir spor dalıyla haftada 2-3 günden fazla ilgileniyorsanız o spor dalına özgü ayakkabı edinmelisiniz. Her ayakkabının fonksiyonu, tabanı, bileği ve ayağı sarış şekli ilgilendiğiniz alana yönelik olarak yapılıyor. 

1: Doğru Ayakkabıyı Doğru Yerde Kullanın /Spor ayakkabısını amacından farklı bir spor türü için kullanmayın.Örneğin yürüyüş ayakkabıları serttir, koşu ayakkabıları ise daha esnektir, ekstra yastıklama ile daha güçlü bir etki elde edilmiştir. Bu nedenle yapacağımız her spor türüne özgü bir ayakkabı edinmeniz önerilir.
2: Ayak Tipinizi Mutlaka Öğrenin /Ayak tipiniz hakkında bilgi sahibi olun. Tüm ayaklar farklı tip ve boyutlardadır, dolayısıyla biyomekanik özellikleri birbirinden farklıdır. Bu biyomekanik özelliklere sahip olma konusunda ayaklarımız tektir ve doğru ayakkabı tipini belirlemek gerekir.
Ayak şekilleri; Düztaban (overpronated), Normal (neutral) ve çukurtaban (underpronated) olmak üzere üç kategoriye ayrılır. İdeal olan, normal ayak tipidir.
3: Ayak Numaranızdan Emin Olun /Ayak numarası değişebilir. Ayağınızı 6 ayda bir ölçün. Yetişkinlerin ayak numarası değişmez inancı çok yanlıştır, yaş ilerledikçe ayakkabı numarası da değişebilir. Numaralar markalara göre de değişiklik gösterir. Bu nedenle seçimi numaraya göre değil, ayakkabının ayağımıza uymasına göre yapmalıyız.
4: Şişmiş Ayaklarınızla Ayakkabı Alın /Günün sonunda ayakkabı alışverişine gidin. Ayaklar gün boyunca şişer, ayrıca yürürken ve koşarken genişler. Bu nedenle ayağınızın en şiş olduğu bir zamanda uyan bir ayakkabı seçmeniz doğru olur.
5: Ayakkabıyı, Kullanırken Giyeceğiniz Çoraplarla Deneyin /Ayakkabıyı kendinize ait çoraplarla deneyin. Spor yaptığınız çorapla ayakkabıyı denemeniz önerilir.
6: Rahat Ettirmeyen Ayakkabıyı Almayın /Ayağınızın rahat olmasına dikkat edin. Spor ayakkabıyla yürürken ya da koşarken kendinizi rahat hissetmelisiniz. Ayakkabının rahatsız edecek şekilde temas eden bir yeri olmamalıdır. Ayakkabıları her iki ayağınıza da giyin ve mağaza içinde yürüyün. Ayakkabıların arka bölümleri ayağın dışa ve içe kaçışını engelleyecek sertlikte, ön bölümü de esnek olmalıdır.

Hiç yorum yok: