9 Ağustos 2013 Cuma

AYVALIKTA SERİNLETEN LEZZET !

YAŞAR USTANIN MUHTEŞEM DONDURMASI !
 
 


 
Bu bayram Ayvalıktayız. Tabii ki Ayvalığa gelip de dondurma yemeden olmaz. Dondurmanın yerel lezzetlerle yapıldığı tek adres olan YAŞAR USTANIN dondurmasına  da uğradık.
 
Burada beş yılı aşkın süredir çalışan İbrahim Çalışkan ile konuşarak ondan bilgi almayı da ihmal etmedim. İbrahim bey bana dondurmalarının sırrının SORBE şeklinde yapıldığını söyledi. Sorbe nin süt ile değil sadece şekerle meyvenin birlikteliği ile oluştuğunu belirtti. Yaşar ustanın 45 senedir bu piyasada olduğunu çocukluğunda bir Arnavut ustanın yanında işi öğrendiğini daha sonra kendisi deneyerek çeşitleri geliştirdiğini söyledi. İlk yaptığı dondurma ise Kavunluymuş.
 
Yaşar usta çiğ meyveleri kullanarak dondurma yapan tek kişiymiş. Şu anda 78 çeşit dondurma çeşidi varmış. Ancak çeşitler şubelere göre değişebiliyormuş. Mesela şu anda süzme yoğurtlu dondurma Sarımsaklı şubede var iken Bostancıda Kanlıca yoğurtlu çeşidi varmış. Aynı şekilde Sarımsaklı şubede sütlü dondurma keçisütü ile yapılırken; İstanbul da manda ve inek sütü ile yapılıyormuş. Yazın daha çok mevsimlik meyveler daha çok talep olduğu için tercih ediliyormuş.
 
Ayrıca şeker hastaları için özel Pepina dondurması yapılmış ama şu an üretimi yokmuş. Ayrıca ben hemen diet dondurmanız var mı ? deyince  diet yapmadıklarını çünkü diet ürünlere katkı maddesi kullanmak zorunda kaldıklarını bu nedenle bu tarz dondurmayı denemediklerini söyledi. Farklı pek çok çeşidi de  denediklerini hatta Yaşar Ustanın yeşil biberli, domatesli, patlıcanlı dondurma bile yaptığını ve bu konuda tek oldukları için Tv kanallarından röportaja gelindiğini söyledi. Hatta bize 2007 de Star Haber için çekilen röportajıda izletti.
 
Ben en çok tercih edilen dondurmayı sorunca Kavun, Çilek, Karadut ve Vişne yaz mevsiminde ;kışın ise Mandalina Nar ve Portakal tercih edildiğini belirtti. Yeni çıkacak çeşitler ise; Türk kahveli, Tarçınlı, Hurmalı. Denemek için sabırsızlanıyorum.!
 
Yaşar Ustayı bugünlere getiren başarısının sırrı bence; işin başında bulunması ve çok küçük bir ekiple çok büyük işler başarması. Onu ve ekibini kutluyorum.
 


Hiç yorum yok: