11 Eylül 2013 Çarşamba

SNEAKER NEDİR? NE DEĞİLDİR?














 

Sneaker İngilizcede spor ayakkabısına denir. Sneaker'lar normal ayakkabıdan farklıdır. Spor yapmak için üretilmiş olan bu ayakkabılar yani ilk Sneaker’lar  1917’de Keds markası tarafından çıkartıldı.Ünlü reklemcılarından Henry Nelson McKinney, bu yeni tarz ses çıkartmıyan ayakkabıya "Sneaker" adını verildi.(İngilizce’deki "Sneak" (sezsiz) sözcüğünden türetilmiştir.)
İlk popülerliğini sneaker’ler "Converse" markası sayesinde buldular. 1923’de "Converse All-Star"’lar basketbolcu "Chuck Taylor" tarafından giyildiği için, kısa zaman içinde yaygınlaşmıştı. Artık şimdi sneaker diyince, Converse'den çok "Adidas", "Nike" ve "Puma" gibi markalar aklımıza geliyor. Fakat en çok tercih edilenler : Converse'in All-Star modeli ile"Adidas Superstar" modeli .Sneakarlarda, zamanla birlikte değişti. Nike’ın "Air Force" modeli ve  "Reebok" ’un "Pump" sneakerları da bugün en çok tercih edilenler listesinde.
Artık sneakerler eskisi gibi basit değil. Yeni sneakerlardan bazılarının tabanlarına özel bir jel konulmakta. Bu "jel" 1-2 santimetre kalınlığında olduğunda üstüne 4-6 metreden düşen bir yumurtanın darbesini emerek kırılmasını önleyebilecek özelliktedir.
Son on senede daha da çabuk büyüyen sneaker kültürü, yavaş yavaş Türkiye’de de yaygınlaşıyor. Asics’lerden, Puma’lara. Adidas’lardan, Reebok’lara, hemen hemen her çeşit sneaker’ı artık Türkiye’de de bulunabiliyor ve gençler tarafından hızla daha da moda oluyor..


Hiç yorum yok: