9 Eylül 2013 Pazartesi

GÜZELLİKTE ALTIN ORAN KURALI !



 
Güzellik nedir ya da göze hoş gelen görüntünün şifreleri nelerdir? Sadece son çağda değil yüz yıllardır bazı bilim insanları buna cevap aramak için uğraşmışlar. Güzellik ölçülemeyen bir kavram olmasına karşın, güzellikle bağlantılı olan uyum, formüllerle açıklanabilir. “Altın Oran” kavramı matematiksel bir kavramı açıklamasına rağmen aslında denge yasalarına ilişkin bir durumdur. Örneğin Mona Lisa tablosunun boyunun enine oranı altın oranı verir. Mona Lisa’nın başının etrafına bir dikdörtgen çizdiğinizde ortaya çıkan dört kenar bir altın dikdörtgendir. Bu dikdörtgeni, göz hizasında çizeceğiniz bir çizgiyle ikiye ayırdığınızda yine bir altın oran elde edersiniz. Resmin boyutları da altın oranı oluşturmaktadır. Rakamsal olarak karşılığına bakarsak, bilim insanları 1,618 rakamı “Altın oran”ı ifade ederler.
Bir insanın tüm vücudu ile göbeğine kadar olan yüksekliğinin oranı, bir pentagramın uzun ve kısa kenarlarının oranı, bir dikdörtgenin uzun ve kısa kenarlarının oranı, hepsi aynıdır. Bunun sebebi : tüm parçanın büyük parçaya oranı, büyük parçanın küçük parçaya oranına eşit olmasıdır. Yani “Altın Oran” 1,618’dir. Özellikle sanatçılar, bilim insanları, tasarımcılar hatta bugünün estetisyenleri işte bu sihirli rakamı baz alırlar. 


 

İnsan vücudunda Altın Oran’a verilebilecek ilk örnek göbek ile ayak arasındaki mesafe 1 birim olarak kabul edildiğinde, insan boyunun 1,618′e denk gelmesidir. Diğer organlarımıza bakarsak:
Omuz hizasından başucuna olan mesafe / Kafa boyu,
Göbek-diz arası / Diz-ayakucu arası,
Parmak ucu-dirsek arası / El bileği-dirsek arası,
Doğa kendi düzenini kendi içerisinde oluştururken bu altın oranlara sadık kalır.Deneklerle yürütülen çalışmada gözler ile ağız arasındaki düşey uzaklık, yüzün tümünün uzunluğunun yüzde 36’sı, gözler arasındaki uzunluk da yüz genişliğinin yüzde 46’sı kadar olduğunda kadın yüzlerinin daha çekici olarak algılandığı belirlenmiş. Ünlü oyuncu Jessica Alba’ysa iki açıdan da altın orana sahip.

Hiç yorum yok: