3 Temmuz 2013 Çarşamba

YAZIN KRAL MEYVESİ: KARPUZ !










 
Karpuzun böbrekleri çalıştırdığını, idrar söktürdüğünü, böbreklerdeki üre ve ürat tuzlarını temizlediğini ifade eden uzmanlar ayrıca kum ve taştan yakınanların da karpuzu yazın bol miktarda tüketmeleri gerektiğini söylüyorlar. Karpuzun B ve C vitamini içerdiğini de belirten uzmanlar "Az miktarda da olsa barındırdığı 'likopen' Maddesi kalbi enfarktüs ihtimaline karşı koruduğuna özellikle dikkat çekiyorlar. Ayrıca kanser türlerine karşı etkili olan beta karoten maddesine içeren karpuz, kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda iyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenler, karpuz çekirdeklerinde bulunan bir maddeyle kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine de yardımcı olur. Yağ ve kolesterol içermediğinden ve kalorisi de düşük olduğundan yaz aylarında yapılan diyetlerde özel bir yeri var.

 Karpuzun bu faydalarından yararlanmak için yemeklerden çok önce, mide boşken tüketmek gerekiyor. Çünkü yemek sonrasında yendiğinde sindirim güçlüğü yaşanabiliyor. İlginç olan, karpuzun besin değerinin diğer birçok besinde olduğu gibi kabuğunda saklı olması. Bu nedenle olabildiğince kırmızı etli kısmın altındaki beyazımsı kısmı tüketilmeli.
Ben de yazın en çok sevdiğim meyve olan karpuzu sizinle paylaşmak istedim.Bu kadar çok faydası varken bu kral meyveyi yememek olmaz!

Hiç yorum yok: