2 Haziran 2014 Pazartesi

GÜNE KAHVALTI İLE BAŞLAYIN !





Günümüzde pek çok kişi ya kahvaltı yapmamakta ya da sağlıksız kahvaltı yapmaktadır. Kahvaltı, uzun saatler boyunca aç kalmış vücudumuzun, öğlene kadar sağlıklı bir şekilde görevlerini yerine getirebilmesi için, son derece önemli bir öğündür. Sağlıklı kahvaltı yapan insanlar, yapmayanlara göre daha az kilo problemi yaşar.Bunun da üç ayrı sebebi vardır.
1* Bir şeyler yiyip içmek metabolizmanın çalışmasını sağlar ve metabolizması az çalışan bireyin fazla kilo problemi yaşama riski artar.
2*Kahvaltıyı atlamak kan şekerinin gün içerisinde aniden düşme riskini yükseltir ve kan şekerinde ani düşüş yaşayan kişide kan şekerini aniden yükseltebilecek karbonhidratlı yiyeceklere yönelir.
3* Uzun süre aç kalmış bir insan, öğle yemeği vaktinde, yaşadığı açlığa bağlı olarak, hızlı ve çok miktarda yiyecek ve içecek tüketecektir.
 Bu nedenle bende size kolay ve klasik kahvaltı dışında ne tür kahvaltıyı tercih edebileceğinizi göstermek  istedim.Kahvaltı bir günün en önemli öğünüdür. Uzmanların ve benim 40 yıllık tecrübem ile sabittir ki artık kahvaltıya gereken değeri ben de veriyorum. Benim daha çok dikkat ettiğim klasik Türk usulü kahvaltı yapmaya dikkat ediyorum. Çay olmazsa olmazım ama yıllardır şekersiz içiyorum. Size de tavsiye ederim.
Bireysel özellik ve ihtiyaçlara bağlı olarak, omlet çeşitleri sabah kahvaltısı için sağlıklı bir seçim olabilir. Omlet, tek başına yendiği takdirde, bize sadece protein sağlayacaktır fakat yulaf ezmesi ile birlikte yapıldığı takdirde, öğle yemeğine kadar ihtiyacımız olan enerjiyi bize sağlaması için gerekli olan karbonhidratı da almış oluruz. Ayrıca, karbonhidrat ihtiyacını karşılamak için esmer ekmek de omletin yanında tüketilebilir. Omletin içine, mevcut mevsime bağlı olarak, domates, biber, mantar, yeşillik de konulabilir. 
Yulaflı meyveli yoğurtta kahvaltı için tercih edilebilecek bir başka sağlıklı seçenektir. Bu tür kahvaltıda, ihtiyacımız olan karbonhidratı yulaftan, protein ve yağı ise yoğurttan sağlarız. 

Kahvaltıda, meyve seçimi yaparken mevsiminde olmasına özen göstermeliyiz. Yulaf  kuru meyve ile birlikte de tüketilebilir fakat kuru meyvede birim başına düşen şeker miktarı, normal meyveye kıyasla daha fazladır.Bu nedenle üç kayısı,üç ceviz ve bir bardak süt ile birlikte sabah iyi bir kahvaltı alternatifi oluşturabilir.Bu yulaflı karışıma biraz tarçın da ekleyerek daha lezzetli hale getirebilirsiniz.
  

Hiç yorum yok: