10 Eylül 2013 Salı

YAŞAM KAYNAĞI :SU !









Su, insan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli besindir.İnsan vücudunda ve yeryüzünde en fazla bulunan maddedir.  Ortalama olarak yetişkinlerin vücutlarının %55 - %75’i sudur (yaklaşık 38-46 litre). Bu yüzdeler; kişiye, vücut bileşimine, yaşa, cinsiyete ve diğer faktörlere bağlı olarak değişir. Yağsız doku, yağ dokusuna göre çok daha fazla su içerir. Yağsız kas dokuları yaklaşık olarak %73, vücut yağı ise %25 oranında su içerir. Kadınlara göre daha yüksek oranda kas dokusuna sahip erkekler vücutlarında daha fazla miktarda su taşırlar.  
Vücuttaki su oranının yeterli düzeyde tutulması yaşamsal önem taşıdığından vücuttan kaybolan miktardaki suyun geri alınması zorunludur. Yetişkinlerde günlük ortalama 2.5 lt su terle ,idrarla, dışkıyla ve solunumla kaybedilmektedir. Vücudumuzun kullandığı suyun bir kısmı ; içtiğimiz su ve diğer içeceklerden, bir kısmını besinlerin içinde bulunan sudan, belirli bir miktarını da besin öğelerinin metabolizması sonucu ortaya çıkan sudan karşılanır. 
Yukarıda sayılan tüm bu faktörlere göre susuz hayat mümkün değil. Özellikle sürekli diet yapan biz bayanların kilolarından daha hızla kurtulmaları için gereken en önemli unsur yine sudur. Su sayesinde vücuttaki yağlar parçalanır ve kolaylıkla atılır. Ancak uzmanlar özellikle günlük su  miktarı için(2lt ) tüketilmesi gereken suyun kaynamış değil (yani çay gibi)oda sıcaklığında olması gerekliğini de belirtiyorlar.

Hiç yorum yok: