Karpuzun böbrekleri çalıştırdığını,
idrar söktürdüğünü, böbreklerdeki üre ve ürat tuzlarını temizlediğini ifade
eden uzmanlar ayrıca kum ve taştan yakınanların da karpuzu yazın bol miktarda
tüketmeleri gerektiğini söylüyorlar. Karpuzun B ve C vitamini içerdiğini de
belirten uzmanlar "Az miktarda da olsa barındırdığı 'likopen' Maddesi
kalbi enfarktüs ihtimaline karşı koruduğuna özellikle dikkat çekiyorlar. Ayrıca
kanser türlerine karşı etkili olan beta karoten maddesine içeren karpuz, kan basıncının
düzenlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda iyi bir lif kaynağı olduğundan
bağırsak hareketlerini düzenler, karpuz çekirdeklerinde bulunan bir maddeyle
kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine de yardımcı
olur. Yağ ve kolesterol içermediğinden ve kalorisi de düşük olduğundan yaz
aylarında yapılan diyetlerde özel bir yeri var.
Karpuzun bu faydalarından yararlanmak için
yemeklerden çok önce, mide boşken tüketmek gerekiyor. Çünkü yemek sonrasında
yendiğinde sindirim güçlüğü yaşanabiliyor. İlginç olan, karpuzun besin
değerinin diğer birçok besinde olduğu gibi kabuğunda saklı olması. Bu nedenle
olabildiğince kırmızı etli kısmın altındaki beyazımsı kısmı tüketilmeli.
Ben de yazın en çok sevdiğim meyve olan
karpuzu sizinle paylaşmak istedim.Bu kadar çok faydası varken bu kral meyveyi
yememek olmaz!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder