Yarın
Ramazanın ilk günü 11 ayın sultanı olarak belirtilen bu mübarek ay biz Müslümanlar
için de oruç ibadeti ile daha bir önem kazanıyor. Bu nedenle oruç tutmanın
önemini bir kez daha hatırlatmak istedim.
Oruç,
insanı kötülüklerden alıkoyar, kendi helâl malını yemediği gibi bir başkasının
da malını yemez. Yalan söylemez, zina etmez .Bu sayede oruç, kişiyi dünyada
günahlardan, ahirette ise cehennem azabından korumuş olur. Oruç tutarak hem
manevi alamda bir arınma yaşarken hem de bedenen de bir rahatlama ve midemizi
dinlendirme dönemine gireriz. Ancak ramazan ayında verilen iftar yemeklerinden
kendimizi biraz koruyabilir ve aşağıdaki şekilde beslenmemize dikkat edersek
son derece sağlıklı bir ay geçirmiş oluruz. İşte dikkat edilecek noktalar :
•Ramazan
ayında öğünler; sahur ve iftarda iki ana öğün ile, iftardan sonra 1-1.5 saat
aralıklarla iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir.
•Oruç
tutanların mutlaka sahur yapmaları sağlığın korunması açısından önemlidir.
Sahur yemeğinde süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı
yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih
edilmelidir.
•İftara
peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle
başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya
salatayla devam edilmesi uygundur.
•Günde
ortalama 2- 2,5 litre su içmeye, bununla birlikte enerji verirken sıvı
ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze
suları vd. içmeye özen gösterilmelidir.
•İftarda
aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç,
muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edilmelidir.
•Yemekleri
hızlı yemekten kaçınmalı, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yenilmelidir.
•Tek
seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra birer saat ara ile her
seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmelidir.
•İftar
yemeğinden sonra biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime
yardımcı olması açısından yararlı olmaktadır.
•Ramazan
ayında yemeklerin pişirme yöntemleri de çok önemlidir. Özellikle ızgara,
haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve
kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır.
•Beslenme
düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için,
yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar (kurubaklagiller, kepekli tahıllar,
sebzeler) ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi
kuru yemişler tercih edilmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder