31 Mart 2013 Pazar

PASKALYADA YUMURTA NEDEN BOYANIR?





Paskalya Bayramı’nda İsa’nın çarmıha gerildikten sonra üçüncü günde yeniden dirilişi kutlanıyor, bir hafta boyunca… Doğu ve Batı kiliseleri arasında farklılıklar olmakla beraber, dünya kiliselerinin çoğunda pazar günü kutlanan Paskalya Günü, Kıyam Yortusu, Diriliş Pazarı ya da Diriliş Günü olarak da adlandırılıyor. Bu bayramın simgeleri olan tavşan ve yumurta, bereketin sembolü olarak kabul ediliyor. Tavşan, doğurganlığı; yumurta yeniden yaşamı ifade ediyor.
 YUMURTA NEDEN BOYANIR?
Bir inanışa göre, İsa çarmıha gerildiğinde yaralarından kanı akar, yere düşen bir damla kırmızı Paskalya yumurtasını oluşturur. Annesi Meryem dua ederek ve ağlayarak yanında durmaktadır. Meryem’in gözyaşları bu kırmızı yumurtaya damlayarak ince desenler oluşturur. Bunu diğer yumurtalar izler. Meryem bütün yumurtaları bir mendile toplayarak, oğlunun cenazesi için izin almak üzere Pontius Pilate’e doğru yola çıkar. Yol boyunca rastladığı her çocuğa barış içinde bir yaşam sürmelerini öğütleyerek bir yumurta verir. Pilate’in sarayına vardığında Meryem bayılır ve mendilindeki yumurtalar yuvarlanarak dünyanın her yerine dağılır.
O günden beri dünyanın her yerinde insanlar Paskalya zamanı yumurtaları süsleyerek sevgi ve barış simgesi olarak birbirlerine verirler. Bu yüzden yumurta süsleme törensel bir havada gerçekleşir. Boyama işlemine başlanmadan önce dualar edilir. Bu dualar, yumurtanın verileceği kişiye mutluluk, neşe ve iyi şans getirmesi ve onu kötülüklerden koruması adına yapılır.

Hiç yorum yok: