24 Mayıs 2014 Cumartesi

VİNTAGE NEDİR ?




Aslında Vintage bağbozumu anlamında kullanılmaktadır. Bu terim önce eşyalarda sonra otomobillerde daha sonraları ise modada kullanılmaya başlanmıştır.  

Vintage; belli bir döneme ve belli bir tasarımcıya ait olan, üretildiği dönemin belirgin izlerini taşıyan, ikonlaşmış kıyafet ve tasarımlara denir. Aynı zamanda eski,  seçkin ve değerli tasarımlar için de “vintage” terimi kullanılır. 
Ancak belirtmekte yarar var ki her ikinci el kıyafet vintage değildir.  Bir tasarımın vintage olabilmesi için belli bir dönemde üretilmesi ve üretildiği dönemin belirgin izlerini taşıması gerekiyor. Örneğin; Christian Dior’un 40’lardaki New Look’u, Pucci’nin 60’lardaki baskıları, YSL’nin 80’lerdeki takımları gibi.
Günümüzde bu kelimenin karşılığını vererek bu akımı başlatan ise ; ilk kez 2001 yılında Oscar ödül töreninde giydiği Valentino vintage elbisesi ile 1960 lı yılların ruhunu günümüze taşıyan Julia Roberts olmuştu. Bu günden sonra bu akım artarak devam etti ve hızla yayıldı. 

Eski giysi ile vintage arasındaki fark ise; eğer bir kıyafet 1920-1970lar arasında ise vintage kabul ediliyor .Bu arada  dikkat etmeniz gereken nokta ise vintage kıyafet ile modern bir aksesuar kullanmamanız gerektiği. Bu nedenle vintage kıyafetinize 1950-1960lar tarzı bir aksesuar seçin ve saç ve makyajınızı da o döneme uygun yaptırmayı unutmayın.

Hiç yorum yok: